Myytinmurtajat: mokka

§

Jos mielit helppohoitoisen kenkäparin niin kannattaa hankkia tummat mokkakengätKyllä – mokka ei ole ollenkaan pelottava materiaali vaan itseasiassa todella helppohoitoinen. Tulee vain tietää miten ja millä sitä hoidetaan. Vaaleakaan mokka ei ole ehdoton no no, sillä mokkaa voi myös pestä. 

Pintanahkaan verrattuna mokka voi olla jopa helppohoitoisempi vaihtoehto, sillä sitä ei tarvitse rasvata, vahata ja kiillottaa. Mokan hoitoon riittää kevyt harjailu ja suihkuttelu hoitavilla ja suojaavilla suihkeilla. Tahran poistoon voi soveltaa tekstiilien puhdistuksesta tuttuja reseptejä jos tiedät, mikä tahra on kyseessä – Suolaa viinille, etikkaa ruosteelle ja niin edelleen. Kulumat ja naarmut voi tasoittaa harjaamalla ja suihkuttamalla (tai sivelemällä) kenkä kauttaaltaan värillisellä hoitoaineella.

 

Mokka, haljasmokka vai nupukki?

Nahan kestävyys perustuu nahkakuitujen tiheyteen. Nahan pinnassa kuidut ovat tiiviisti kietoutuneet toisiinsa ja nahka on lujaa ja kestävää, Mitä alemmas haljas- eli lihapuolelle mennään, sitä löyhemmin kuidut ovat kiinni toisissaan.

Paksut naudikaseläinten* vuodat ovat liian paksuja käytettäväksi sellaisenaan vaatetusmateriaaliksi**. Tämän vuoksi vuodat halkaistaan kahteen osaan: tiiviiseen ja arvostettuun pintanahkaan ja huokoisempaan sekä myös hinnaltaan halvempaan haljakseen eli halkaistun vuodan alempaan kerrokseen.

Halkaisun vuoksi on olemassa myös kahdenlaista mokkaa: Pintanahasta valmistettua pintamokkaa ja haljaksesta valmistettua haljasmokkaa. Pintamokka on luja ja kestävä materiaali. Haljasmokka taas on huokoisempi ja venyvämpi, sillä siinä ei ole jäljellä materiaalia tukevaa päällisnahkaa kuten pintamokassa. Toisaalta haljasmokka on pintanahkaa hengittävävämpi, minkä vuoksi sitä  suositaan hengittävyyttä vaativissa jalkineissa ja vaatteissa. Nupukki taas on pintanahkaa, jonka pinta on hiottu samettiseksi.

Nupukin ja mokan eron tunnistaa siitä, että nupukki on huomattavasti tasaisempaa ja sileämpää kuin mokka. Pinta- ja haljasmokan eroa taas on vaikea tunnistaa näkemättä nahan kääntöpuolta: Pintamokan kääntöpuoli on sileä pintanappa ja haljasmokka on kummaltakin puolelta samannäköinen. Markkinoilla käytetään usein yleisnimitystä mokka (eng.suede), jolloin kuluttajan voi olla vaikea tunnistaa ostaako hän arvostettua pintamokkaa vai halvempaa haljasmokkaa. Nahan laatuun vaikuttaa toki myös eläimen ikä, elinolot ja se mistä osasta vuotaa nahka on leikattu. Mutta puhuttaessa nahan kerroksista, on pintamokka aina haljasmokkaa kestävämpää. 

Myös pienempien eläinten (esimerkiksi lammas, vuohi, sika ja poro) nahasta valmistetaan mokkaa. Pienempien eläinten nahka on ohuempaa, joten sitä ei tarvitse halkaista. Karkeasti voidaan siis sanoa, että pienemmistä eläimistä valmistettu mokka on  käytännössä aina pintamokkaa. Ominaisuudet ovat kuitenkin aina erilaiset eläinlajista riippuen, joten kestävyystekijöitä on vaikea verrata. Ei voida siis sanoa, että vaikka lampaan mokka olisi yhtä kestävää kuin vasikan pintamokka, vaikka kumpikin ovat pintamokkaa. Sen sijaan muita paremmuustekijöitä voi käyttökohteesta riippuen olla. Lampaanmokka on esimerkiksi sileämpää ja pehmeämpää kuin lehmänmokka.

*vasikka, lehmä, sonni ja härkä | **vaatteet, jalkineet ja asusteet 

 

 

Lyhyt oppi mokan hoitoon

Uudet mokkakengät (olivat ne sitten pintamokkaa tai haljasmokkaa) hankittuasi tarvitset alkuun vain kolme asiaa päällisen hoitoon: kenkäharjan, hoitoaineen ja suojasuihkeen. Uudet kengät (tai laukun tms.) hankittuasi mokka tulisi ensin käsitellä hoitavalla aineella ja vasta sitten suojasuihkeella. Emmehän laita meikkiäkään rasvaamattomaan ihoon.

Harjailusta kannattaa ottaa tapa, jottei lika pääse pinttymään nahkakuituihin ja liimaa kuituja kiinni toisiinsa. Harjailu pitää pinnan myös elävänä ja päivä toisensa jälkeen raikkaan näköisenä. Karkeaa mokkaharjaa käytetään vain tahrojen poistoon ja pesun jälkeen nahkakuidun elvyttämiseen. Päivittäiseen käyttöön mokkaharja on liian karkea, sillä karkea harja kuluttaa mokan pintaa. Periaatetta voi verrata nukkakamman käyttöön neuleiden hoidossa: päivittäiseen hoitoon kannattaa suosia pehmeää villaharjaa ja jättää kamman käyttö vain huoltohetkiin.

 

Kirjoittaja on jalkinemyyjä ja jalkinealan opiskelija

Jutun muut asiantuntijat:

Merianne Nebo | Jalkinealan lehtori, HAMK

Veikko Silmu | Tuotepäällikkö, nahka: Nikander & Wiinikka Oy

 

§

 

KUVAT: JENNA KIURU